Acasa Computere Cum sa prelungim durata de viata a hardurilor?

Cum sa prelungim durata de viata a hardurilor?

by Dragos Schiopu

hard-drive - hard disk drive - hdd

Toate hard-drive-urile (hard-uri, HDD-uri, cum vreti sa le scriem) se degradeaza si se vor strica intr-un tarziu, este inevitabil. In acest articol nu ne vom referi insa la hard-urile SSD care inca nu reprezinta un procentaj foarte mare din piata, ci la majoritatea hard-urilor in uz la momentul actual, hard-urile cu platane.

Cauzele degradarii hard-drive-urilor

Motivele general acceptate ca fiind raspunzatoare pentru degradare hard-urilor sunt caldura ridicata si lovituri fizice. Acesti doi factori fiind cu atat mai greu de mitigat cand vorbim despre laptopuri, dar exista solutii pentru toate situatiile si vom vorbi despre ele imediat.

Racirea corespunzatoare pentru desktop-uri

sistem racire desktopExista un motiv foarte bun pentru care majoritatea carcaselor menite desktop-urilor din ziua de azi vin cu sloturi in plus pentru ventilatoare si cateodata cu un slot pe partea frontala a carcasei. Ideea este ca o racire corespunzatoare a desktop-ului nu doar ca va mari viata hard-urilor, dar si a celorlalte componente ale sistemului dumneavoastra. Este adevarat ca acestea sunt proiectate si testate pentru a functiona intr-un anumit interval de temperatura, dar exista avantaje in a le tine la pragul de jos al acelui interval.

 

Racirea corespunzatoare pentru laptop-uri

cooler-laptopLaptop-urile sunt notoriu de dificile la capitolul racire, dar asta se poate face cu ajutorul unui cooler de laptop activ. Acesta este practic un suport cu cateva ventilatoare in plus care este pus sub laptop pentru a spori circulatia aerului. Mergand pe aceasta varianta veti pierde ceva din flexibiltiatea oferita de laptop, sigur, dar pe de alta parte veti putea economisi timp, bani si poate chiar si o droaie de nervi atunci cand vi se strica un hard.

 

Lovituri fizice in cazul desktop-urilor

Hard-urile de dimensiuni standard din desktop-uri sunt ceva mai fragile decat cele proiectate pentru laptop-uri, pana la urma urmei acestea nu sunt menite sa fie transportate. Totusi problema cu loviturile fizice poate fi micsorata extraordinar de mult daca va asigurati ca hard-ul dumneavoastra este insurubat corect in slotul sau.

Nu uitati ca acestea inmagazineaza informatia pe platane fizice, in mod ideal le miscati putin spre deloc pe durata lor de viata, si evitati astfel posibilitatea de a le scapa pe jos sau zgaltai in general. Din fericire flash drive-urile foarte incapatoare au acum preturi foarte accesibile, deci nu mai este nevoie sa se plimbe nimeni cu hard-urile dupa ei pentru a schimba fisiere mari.

Lovituri fizice in cazul laptop-urilor

Aici ne referim la situatii inevitabile, laptopurile prin insasi scopul or fiind menite sa fie transportabile; laptopurile sunt proiectate intr-o oarecare masura sa faca fata unui abuz sporit. Am mentionat ca hard-urile din laptopuri sunt mai rezistente decat cele din desktop-uri, dar cu toate acestea tot sunt vulnerabile. Aveti grija cand scoateti si puneti laptopul din si in geanta, si atunci cand il inchideti asteptati cateva secunde pentru ca hard-ul sa se opreasca – aceastea sunt mult mai rezistente atunci cand nu sunt in functiune propriu-zisa – cand platanele nu se invartesc.

Monitorizarea temperaturii hard-urilor

In urma unui studiu condus de catre cei de la Google, s-a concluzionat ca hard-urile care stau in intervalul de temperatura 30-40 grade Celsius tind sa aiba cea mai lunga durata de viata.

Asta inseamna ca ar fi indicat sa va uitati foarte atenti fie pe discurile care-au venit cu calculatorul dumneavoastra fie sa cautati online un program cu care sa va monitorizati temperatura hardurilor, si daca este cazul sa schimbati ceva in aranjamentul dumneavoastra pentru a scadea temperatura – unul dintre lucrurile pe care le puteti face in prima instanta este sa va mutati desktopul pe podea, unde temperatura este cea mai scazuta din camera.

s-ar putea sa-ti placa

Comentariile sunt inchise.