Acasa Telefoane De ce bateria smartphone-ului tine atat de putin

De ce bateria smartphone-ului tine atat de putin

by Dragos Schiopu

baterie-iphoneNu este o noutate faptul ca telefoanele mobile s-au imbunatatit extraordinar de mult pe parcursul ultimului deceniu. Un smartphone modern arata ca o tehnologie extraterestra daca este pus langa primele modele de telefoane mobile. Totusi, in ciuda dezvoltarii vazute in ceea ce priveste capacitatile si functionalitatea telefoanelor mobile, bateriile lor nu s-au imbunatatit nici pe departe la un nivel similar, de fapt nu s-au imbunatatit mai deloc.

Tehnologia bateriilor (aproape) bate pasul pe loc

Cu totii suntem obisnuiti ca tehnologia sa se imbunatateasca exponential de la an la an. Fie ca vorbim despre procesoare, memorie, monitoare sau oricare alta componenta electronica de larg consum, acestea ofera constant mai multa putere de calcul, capacitate, sau pixeli.

Totusi tehnologia bateriilor a ramas cu mult in urma acestei progresii geometrice a tehnologiei de calcul. Nu spunem ca aceasta nu s-a dezvoltat, lucrurile se imbunatatesc cu siguranta, dar proportional cu exemplele de mai sus este aproape ca si cum tehnologia bateriilor sta pe loc si ii este din ce in ce mai greu sa faca fata cerintelor curente. In timp ce alte componente devin mai mici, bateriile au ramas cam la fel de eficiente pentru ultimii zece ani, deci care este problema?

Sunt mai multi oameni care lucreaza in prezent la noi tehnologii de stocare a energiei, dar este foarte neclar cand aceste tehnologii vor fi disponibile pe piata, si chiar si cele mai optimiste predictii nu vad decat imbunatatiri foarte mici pentru viitorul apropiat.

Bateriile se micsoreaza

Avansul tehnologic mentionat mai sus face ca variatele componente ale unui smartphone sa devina din ce in ce mai mici si capabile sa utilizeze energia mai eficient pentru a oferi aceleasi capacitati de pana acum. Asta ar insemna c-ar trebui sa vedem imbunatatiri si in viata bateriei daca componentele consuma mai putin, nu?

Ei bine, nu, deoarece producatorii prefera sa micsoreze si dimensiunile bateriilor pentru a miscora smartphone-urile cu totul, astfel acest avantaj este anulat complet de ceea ce este practic o decizie de marketing.

Un smartphone este foarte rar in stand-by

Problema nu ar fi atat de majora daca smartphone-urile nu ar fi ‘smart’. Acestea sunt practic calculatoare portabile, mult diferite de stramosii lor care nu erau atat de inteligenti.

Un smartphone verifica constant – daca il lasi – notificatiile de pe Facebook, Twitter, Instagram sau oricare alta platforma de social media pe care o utilizati. Au nevoie de GPS activat pentru a va putea directiona spre destinatie cand sunteti intr-un loc nou, si diferitele aplicatii care fac 1001 de lucruri, tind sa face multe lucruri si cand ecranul telefonului dumneavoastra este inchis – aceasta este o problema mai des intalnita la telefoanele Android.

Ce ar fi de facut?

Cel putin pentru viitorul apropiat, tehnologia bateriilor nu va avea parte de nici un salt major, dar in schimb stim ca dezvoltarea celorlalte componente nu se va opri.

  • O optiune ar fi ca telefoanele sa fie dotate cu componente mai putin performante pentru ca necesarul de energie sa scada si deci bateriile curente sa dureze mai mult.

Dar cu totii stim ca acest lucru nu este doar imposibil, ci pur si simplu ilar de propus; oamenii isi doresc ecrane mai mari, cu rezolutii mai bune, si telefoane capabile sa se ia la intrecere cu calculatoarele din urma cu cativa ani.

  • O alta optiune ar fi ca bateriile sa creasca in dimensiuni si implicit in greutate, astfel facand smartphone-urile mai mari si grele – trebuie sa mentinem perspectiva, aici ne referim la greutati de ordinul zecilor de grame, poate o suta.

Eu unul, nu am absolut nimic impotriva celei de-a doua optiune, dar este evident ca toate departamentele de marketing de pe glob stiu ceva ceea ce eu nu stiu din moment ce continua sa micsoreze bateriile.

s-ar putea sa-ti placa

4 comentarii

Mihai Ioan 15-04-2013 - 09:32

Problema nu este doar a bateriilor ci a softurilor de pe telefon/tableta. Personal am un telefon foarte curat cu o baterie destul de mica, insa ma tine pana la 3 ~ 4 zile cu o medie de vorbit de 40 de minute pe zi. Uneori chiar si o ora pe zi. Pe langa asta folosesc destul de mult wifi-ul si 3G/HSDPA cand sunt pe drum. Totul tine de optimizare sistemului de operare, blocarea anumitor aplicatii, etc.

Comentariile sunt inchise.